A tartósan vizes falak jelenléte sajnos nem újdonság. A hazai ingatlanok egy részének falvizesedéssel kapcsolatos problémája van, amivel az aktuális tulajdonosnak, fenntartónak kell megküzdenie. Jellemzően a korosabb épületek falain tapasztalható a nedves foltok kiújulása, de egy rosszul kivitelezett szigetelés bárhol okozhat problémát.

A falvizesedés kettős gondot jelent

Miért nem szabad elhanyagolni egy épület falainak a védelmét? A nedvesség hosszú távon rombolja az épületet és a benne lakók egészségére is rendkívül káros hatással van.

falszigetelés utólag

A talajból a falakba szálló nedvesség tartós jelenléte melegágya a gombák, penész megtelepedésének, mert ideális környezetet tud megteremteni a számukra. A falból kipárolgó nedvesség és a falak felszínére lecsapódó pára is termékeny táptalaja a gombáknak.

Érdekesség, hogy a természetben több ezer, különféle penész fajta létezik, ám ezek közül, csak közel nyolcvan fajt minősítenek különösen veszélyesnek. A penészgomba spórái az ember légutaiba kerülve komoly betegségek okozói is lehetnek. Allergia, asztma tüneteinek rosszabbodását és új légúti megbetegedések kialakulását is előidézhetik a spórák.

A penész veszélyes a gyerekekre, idősekre, főleg azokra, akiknek gyenge az immunrendszere. A megtelepedő gombák könnyen elszaporodnak és ameddig táplálja őket a pára és a nedvesség, nem is lehet véglegesen megszabadulni tőlük.

A falvizesedés az épületet is rombolja, nem csak az egészséget

A falak állagát a folytonos vizesedés módszeresen rombolja és az eredeti állapotot leépíti. A vakolat mállani kezd, a festék lepereg, a foltosodás maradandó nyomot hagy maga után a falak felületén. Ezek nem csupán esztétikai jelenségek, mert a falban mélyen megindul a rothadás, ami omladékonysághoz és az egész épület szerkezetének instabilitásához is vezethet.

A nedves falak további gondot is jelentenek, ugyanis az épület hőszigetelő képességét tudják gyengíteni. A rosszabb hőszigetelés azt eredményezi, hogy többet kell fűtésre, hűtésre energiát használni és emiatt később a számlákra is többet kell költeni.

Meddig bírja egy falszigetelés?

A régi falszigeteléseket lemezes módszerrel hozták létre, legalábbis a legtöbb helyen. A jobbik eset, hogy a szigetelést szakszerűen készítették el és nem kontár munkát végeztek. Sajnos még a minőségi falszigeteléshez beépített lemezek sem túlságosan hosszú életűek.

A régi szigetelések többnyire bitumenes lemezeket tartalmaznak, amik gyorsan szétmállanak. A több évtizede épült ingatlanoknál abból dolgoztak, ami volt, ez pedig nem mindig jelentett időtálló építőanyagokat.

falszigetelés utólag

A falszigetelést nem lehet kispórolni egy épületből, főleg nálunk nem, mert hazánk területén jellemzően elég magas a belvíz. A magas talajvíz ellen hatékony és hosszú távú védelemre van szükség, amit a modern eljárásokkal meg is lehet valósítani.

Kérjen ajánlatot a szolgáltatásainkra!

Az utólagos falszigetelés tehát sokoldalú megoldást jelent egy ingatlan állapotának a javítására, mert megszünteti a falakat romboló okot és ezzel együtt a további problémákat is. A falszigetelés csak akkor lesz hatékony, ha modern eszközökkel és technológiával hajtják végre, a szakmájukban ügyes szakemberek.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha felismerte, hogy vizesedés van jelen az ingatlanában és azonnal tenni szeretne a megszüntetése érdekében! A csapatunk felméri a terepet és javaslatot tesz a kivitelezés módjára. A falszigetelés utólag is hatékonyan végzi a dolgát, ezért érdemes tőlünk árajánlatot kérni a honlapunkon közzétett elérhetőségek egyikén!