A vizes fal falszigetelése jelenti az egyik legjobb döntést, ha nedves falak kezeléséről van szó. A problémát nem eltüntetni, hanem megszüntetni kell.

A falak vizesednek, de nem mindegy, hogy mitől, meddig és hogyan

Egy ház fala nem marad száraz, hiszen éri az eső, hó, a pára, a jég és a talajvíz is a falakat. Ezek a hatások azonban csak időszakosak és a falak képesek megszáradni maradandó elváltozás nélkül. A falnedvesedés tehát nem ezekre az okokra vezethető vissza.

Szintén nem tartozik a falszigetelés problémakörébe az sem, ha a falakon csőtörés, csőrepedés miatt jelennek meg foltok. A csővezeték hibájának, sérülésének megszüntetését követően a falakon, padlón kialakult vízfoltokat is ki lehet szárítani, jó esetben nyomtalanul.

Amiről itt szó van, és ami a legnagyobb veszélyt jelent egy épület falaira nézve, az a talajból érkező víz. Mi ez a víz, hogyan kerül a falakba és orr milyen károkat okoz? A falvizesedés a családi házak, földszinti lakások, szuterén ingatlanok falait érinti elsősorban. Ez logikus, hiszen ezek a falak érintkeznek közvetlenül a talajjal.

Ahol semmi nem állja az útját, ott a talajból nedvesség száll fel és eléri a falakat is. A falak egyik fő építőanyaga a beton, ami hajlamos magába szívni a nedvességet. A talajból kapilláris úton érkező víz alulról, alattomosan és folyamatosan nedvessé teszi a falakat, így azok nem tudnak soha teljesen kiszáradni. A falból valamennyi víz természetesen el tud párologni, szárazabb időjárás vagy évszak alkalmával, azonban a vizesedés nem áll meg.

Tünetek, okok, megoldások

vizes fal falszigetelés

Vegyük sorra, hogy a nedvesedést honnan lehet felismerni, milyen tünetek alapján lehet egyértelműen azonosítani:

  • a nedvesség hatására az ingatlan levegőjének páratartalma megnövekszik
  • a nedves és kiszáradó falon fehér lerakódás keletkezik, ezt nevezik sóvirágzásnak
  • a megemelkedett páratartalom, a tartósan megmaradó nedvesség gombák megtelepedésének ágyaz meg
  • a nedvességhez és a párához jellegzetes szag is társul, ami hosszú távon fennmarad
  • a vakolat peregni, púposodni kezd, lefestés után ismét ugyanolyan állapotba kerül a fal
  • a lakók közérzete romlik és a légúti szerveket érintő tünetek nem múlnak el idővel sem

Ezek tehát a tartós nedvesség látható, tapintható, érezhető jelei, amiket meg kell különböztetni az egyéb okból kialakuló falvizesedéstől. Amennyiben a nedvesség nem az ingatlanon belül alakult ki valamilyen okból, nem a szomszéd ingatlanból érkezik, hanem kívülről jön, akkor már csak meg kell szüntetni a vizesedést.

A vizes fal falszigetelés módszere leggyakrabban injektálással vagy lemezzel történő elzárás. Mindkét esetben útját állják a felfelé terjedő víznek és a falak szárazak maradnak annak ellenére is, hogy a talajban ott munkál továbbra is a talajvíz.

vizes fal falszigetelésA talajra nincs hatással egy szakember, a nedvesedés okát nem tudja megszüntetni, azonban tud olyan módszereket ajánlani, amikkel lehet védekezni ellene.

A nedvesfal falszigetelését, mint szolgáltatást többen is vállalják a cégek közül, de természetesen nem mindegy, hogy milyen eredménnyel. A nedves falak köztudottan óriási kihívást jelentenek még a rutinos szakembereknek is. Ahol egyszer már megjelent a vizesedés, ott a tulajdonosok hosszadalmas harcra számítanak a nedvességgel szemben. Ennek nem feltétlenül kell így lennie, csak a célhoz választott eszközök és technológia kérdése a siker.

Ahol nedvesség volt, ott tartós, száraz falak lesznek, ha hozzánk fordul falszigeteléssel kapcsolatban. Az elérhetőségeinken szívesen adunk további tájékoztatást a munkákról, illetve az aktuális árainkról.