A vályogházak szigetelése többféleképp is megoldható; az alábbiakban mindegyiket bemutatjuk, illetve beszélünk a legfontosabbról is.

A vályogházak hosszú időn keresztül a kisebb települések meghatározó részei voltak, és bár a modern építészeti technikák megjelenése óta háttérbe szorultak, napjainkban újra felfedezték őket a fenntarthatóság és a természetes anyagok iránti növekvő érdeklődés miatt. A vályogházak szigetelése azonban továbbra is kulcsfontosságú kérdés marad az épületek funkcionalitása, kényelme és tartóssága szempontjából.

A vályogházakról dióhéjban

vályogház szigetelés, vályogfal szigetelés

A vályogház egy hagyományos módszerrel épített ház, amelyet vályogból készült téglákból építenek fel, de létezik az úgynevezett „tapasztott” módszer is. Ezek az épületek hosszú ideig voltak jellemzőek a különböző kultúrákban, és továbbra is megtalálhatók világszerte – így hazánkban is –, bár az építészeti preferenciák és technológiák változása miatt sok helyen szinte teljesen eltűntek.

A vályog agyagos földkeverék, amelyet gyakran kevernek szalmával vagy náddal, hogy megerősítsék és tartósabbá tegyék az épületeket. Az ilyen típusú házak előnye, hogy a felhasznált anyagok természetesek és könnyen hozzáférhetőek, ezáltal olcsóbban építhetőek, mint a napjainkban jóval elterjedtebb épületek.

Azonban egy vályogháznak vannak hátrányai is. Az időjárási viszonyok jelentős hatást gyakorolhatnak az ilyen típusú épületek állapotára, és a vályog a nedvességre is kimondottan érzékeny; emiatt a fenntartásuk és javításuk időigényes és néha költséges is.

A modern építészeti és technológiai fejlesztések miatt a vályogházak háttérbe szorultak a korszerűbb, ellenállóbb építési módok mellett. Azonban néhány helyen – különösen az építészeti örökség megőrzése vagy a fenntartható építészet iránti növekvő érdeklődés miatt – még mindig építenek vályogházakat, ahogy a felújításuk is egyre gyakoribb.

A vályogházak szigetelésének kihívásai

A vályog, mint építőanyag, rendkívül szívós és könnyen formálható, de a nedvességre való érzékenysége miatt hajlamos a repedésekre, és könnyen fel is szívja a vizet – ezért fontos a megfelelő szigetelés kialakítása.

Többféle szigetelési mód létezik, ám le kell szögezni: a vályogfal már önmagában is remek hőszigetelési tulajdonságokkal bír, hiszen a vályogba kevert nád vagy szalma növeli az épület hőszigetelő tulajdonságait az általa kialakított, apró légréseknek köszönhetően.

Ez persze kiegészíthető modern szigetelési megoldásokkal, hiszen a modern technológiák lehetőséget nyújtanak a vályogfalak szigetelésének hatékonyabbá tételére. Elterjedtek például a speciális bevonatok, amelyek a vályog felületének védelméhez is hozzájárulnak.

A vízszigetelés azonban már más lapra tartozik; azt mindenképp a hagyományosnak számító, acéllemezes vízszigeteléssel kell megoldani.

Vályogfal vízszigetelése acéllemezzel

vályogház szigetelés, vályogfal szigetelésA vályogfal szigetelésének acéllemezes megoldása megszünteti a talajból felszivárgó nedvesség káros hatásait, mégpedig a probléma gyökerénél. Az acéllemezek egy vízzáró réteget alkotnak, így megakadályozva a talajvíz beáramlását az épület falaiba, emellett ellenállnak a víznyomásnak is.

A folyamat során acéllemezeket ütnek be a falak tövébe, amelyek gátat képeznek. Speciális technikával rögzítik őket, hogy stabilak legyenek, és sokáig képesek legyenek ellátni a feladatukat.

Mennyire tartós a vályogfal?

Egy vályogház akár évszázadokig is képes lehet fennmaradni, ám ehhez folyamatos karbantartásra van szükség, ám a vizesedés hetek alatt is képes lehet élhetetlenné, sőt, akár veszélyessé is változtatni. A vályogfal szigetelése tehát az épület hosszú távú fenntartását és funkcionalitását szolgálja, de emellett a fenntartható építészet iránti igényeket is kielégíti.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a vályogházak szigetelésével kapcsolatban, illetve, ha szeretne megbízást adni cégünknek, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!